Un forum dedicat lumii pline de supranatural si sf! This is your life. Make It ROCK!
 
AcasaAcasa  PortalPortal  InregistrareInregistrare  ConectareConectare  
Parteneri
Ultimele subiecte
» Zeita Hebe
Vin Iun 01, 2012 7:57 pm Scris de Alexandra.

» Selene
Vin Iun 01, 2012 7:56 pm Scris de Alexandra.

» Maia
Vin Iun 01, 2012 7:56 pm Scris de Alexandra.

» Leto
Vin Iun 01, 2012 7:55 pm Scris de Alexandra.

» Zeita Hestia
Vin Iun 01, 2012 7:52 pm Scris de Alexandra.

» Zeul Hades
Vin Iun 01, 2012 7:50 pm Scris de Alexandra.

» Zeul Dionysos
Vin Iun 01, 2012 7:48 pm Scris de Alexandra.

» Zeul Ares
Vin Iun 01, 2012 7:45 pm Scris de Alexandra.

» De ce sa va inscrieti pe forum?
Dum Mai 20, 2012 11:43 am Scris de roxiroxgirl

CeasDistribuiţi | 
 

 Zeul Hermes

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos 
AutorMesaj
avatar
Alexandra.
Admin
Admin

Mesaje : 5159
Data de inscriere : 17/12/2011
Varsta : 21
Localizare : Calarasi

MesajSubiect: Zeul Hermes   Mar Feb 14, 2012 5:30 pm

Hermes (grec. Ἑρμῆς ) este zeu din mitologia greacă având atribute variabile, cu o etimologie onomastică incertă și cel mai vechi centru cultural, de zeu al fertilității, în Arcadia, sau solul zeilor.

Sus In jos
avatar
Alexandra.
Admin
Admin

Mesaje : 5159
Data de inscriere : 17/12/2011
Varsta : 21
Localizare : Calarasi

MesajSubiect: Re: Zeul Hermes   Mar Feb 14, 2012 5:31 pm

Prezentare
De fapt sunt în tradiția greacă doi zei Hermes, suprapuși dar necontopiți total, considerați de obicei ca două ipostaze ale aceluiași zeu și uneori chiar ca divinități deosebite:

Hermes arcadianul, socotit fiu al lui Zeus și al pleiadei Maia, era un zeu de rang secundar și mesager al zeilor din Olimp, totuși investit cu numeroase atribute care îi compun o structură eclestică, aproape paradoxală. Divinitate sincretică, rezultată din fuziunea mai multor zeități arhaice locale, Hermes Arcadianul (numit uneori și Hermes Psyhopompos - Călăuza sufletelor spre Hades) devine cu vremea zeu pastoral, ocrotind turmele și cirezile; apoi, venerat în cetăți, este zeul negustorilor greci, dar totodată și oratorul arhetipal (socotit de tradiție descoperitorul elocvenței), un zeu călător, atlet, patron al jocurilor și exercițiilor gimnastice, protector al memoriei didactice și al școlilor, paznicul sacru al drumurilor și porților de acces, inventatorul țiterei sau al lirei (pe care, potrivit imnului homeric Către Hermes, I - a confecționat-o dintr-o carapace de broască țestoasă, înfigând în ea 7 tulpini retezate de trestie pentru susținerea coardelor din mațe de oaie și înfășurând cutia de rezonanță în piele de bou, brațele lirei fiind lucrate tot din trestie sau dintr-un lemn curbat). Acest Hermes a ajuns patron chiar și al hoților, dar și simbol al forței profetice (întrucât el dirija spre oameni visele premonitorii emanate de Zeus); dar era și simbolul planetei Mercur (grec. Hermes). Paralel, există și cultul unui Hermes falic, care, deși secundar, pare să divulge o origine culturală primitivă (ερμης - piatră falică); astfel, el reprezintă la un moment dat idealul elen al efebului. Ca pereche erotică a Afroditei, simbolizează împreună cu ea cele două principii, masculin și feminin, ale succesiunii generațiilor. În plus, ar fi fost și zeu al vântului, de unde, după unii interpreți, ar deriva funcția sa principală, de mesager al Olimpului. Mitul său biografic spune că Hermes s-a născut într-o peșteră din Arcadia (muntele Kylene) și îndată după naștere a fugit din scutece în Tessalia, furând cirezile fratelui său Apollon. Nezărit decât de ciobanul Battos și ascunzând vitele, s-a întors în grota natală unde, găsind o broască țestoasă, a făcut din carapacea ei o liră. Apollon, deși venise furios să-și ia înapoi cirezile, s-a lăsat cucerit de sunetele necunoscute ale noului instrument muzical și, în schimbul lirei, i-a lăsat lui Hermes toate vitele, iar altă dată i-a dăruit și vestitul caduceu, care ajunge simbolul nedespărțit al lui Hermes, completat cu alte două simboluri: pălăria cu boruri largi și sandalele înaripate de aur. Tot Apollon l-a investit și cu funcția de crainic divin. Lukian din Samosata îi face un portret complex și ironic, în autocaracterizare ("Sunt singurul dintre zei care nu apuc să dorm nici noaptea, căci sunt nevoit să conduc sufletele în lăcașul lui Pluton" sau: "Ziua stau în palestre, servesc de crainic în adunări și dau povețe oratorilor; mai trebuie să fac ordine și în treburile celor morți" - Dialogurile zeilor, XXIV).


Sus In jos
avatar
Alexandra.
Admin
Admin

Mesaje : 5159
Data de inscriere : 17/12/2011
Varsta : 21
Localizare : Calarasi

MesajSubiect: Re: Zeul Hermes   Mar Feb 14, 2012 5:32 pm

Hermes Trismegistus este un zeu sapiențial, în ipostaza sa de zeu triplu, recompus în miturile grecești după modelul zeului egiptean Thot, dar adesea fiind numai numele onorific grec al acestuia. Hermes Trismegistus este zeul cunoașterii secretelor divine, autorul unor cărți inițiatice sacre, hermetice (preluate de la Thot), zeu cu atributul profeției, educator al preoților, legislator, astronom și astrolog, ocrotitorul scrisului, al geografiei și cosmografiei și patronul medicinei, deopotrivă inventatorul vorbirii articulate, al ritualului sacrificiilor, al scrierii, al palestrelor, al lirei cu 3 coarde și descoperitorul măslinului. Dintre autorii antici, Diodor din Sicilia îl identifică total cu zeul egiptean Thot. De altfel, sărbătorile consacrate lui Hermes aveau o nuanță intelectuală.


Sus In jos
avatar
Alexandra.
Admin
Admin

Mesaje : 5159
Data de inscriere : 17/12/2011
Varsta : 21
Localizare : Calarasi

MesajSubiect: Re: Zeul Hermes   Mar Feb 14, 2012 5:33 pm

Progeniturile lui Hermes
Pan
Zeu pastoral, în mitologia greacă, fiul lui Hermes și a nimfei Dryope.

Hermaphroditus
Hermaphroditus este o ființă fabuloasă, socotită odraslă a zeilor Hermes și Afrodita.

Priapus
Zeul Priapus este considerat fiul lui Hermes si al Afroditei. El simbolizează fecunditatea grădinelor și livezilor.

Tyhe
Zeița destinului, hazardului și norocului, Tyhe (grec. Τύχη) este, conform unor surse, fiica lui Hermes si Afrodita.
Autolykos
Fiul zeului Hermes, hoț de maximă abilitate în arta furtului.


Sus In jos

Continut sponsorizatMesajSubiect: Re: Zeul Hermes   

Sus In jos
 

Zeul Hermes

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Supranatural Fans :: Zona S.F. :: Mitologia Greaca :: Zeii si Divinitatile-