Un forum dedicat lumii pline de supranatural si sf! This is your life. Make It ROCK!
 
AcasaAcasa  PortalPortal  InregistrareInregistrare  ConectareConectare  
Parteneri
Ultimele subiecte
» Zeita Hebe
Vin Iun 01, 2012 7:57 pm Scris de Alexandra.

» Selene
Vin Iun 01, 2012 7:56 pm Scris de Alexandra.

» Maia
Vin Iun 01, 2012 7:56 pm Scris de Alexandra.

» Leto
Vin Iun 01, 2012 7:55 pm Scris de Alexandra.

» Zeita Hestia
Vin Iun 01, 2012 7:52 pm Scris de Alexandra.

» Zeul Hades
Vin Iun 01, 2012 7:50 pm Scris de Alexandra.

» Zeul Dionysos
Vin Iun 01, 2012 7:48 pm Scris de Alexandra.

» Zeul Ares
Vin Iun 01, 2012 7:45 pm Scris de Alexandra.

» De ce sa va inscrieti pe forum?
Dum Mai 20, 2012 11:43 am Scris de roxiroxgirl

CeasDistribuiţi | 
 

 Zeus

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos 
AutorMesaj
avatar
Alexandra.
Admin
Admin

Mesaje : 5159
Data de inscriere : 17/12/2011
Varsta : 21
Localizare : Calarasi

MesajSubiect: Zeus   Mar Feb 14, 2012 5:38 pm

Zeus (în greacă: Ζεύς) este, în mitologia greacă, cel mai puternic dintre zeii olimpieni, socotit drept stăpânul suprem al oamenilor și al zeilor.

Sus In jos
avatar
Alexandra.
Admin
Admin

Mesaje : 5159
Data de inscriere : 17/12/2011
Varsta : 21
Localizare : Calarasi

MesajSubiect: Re: Zeus   Mar Feb 14, 2012 5:39 pm

Legende
Primii ani ai vieții și lupta cu titanii
El făcea parte din prima generație divină. Era cel mai mic dintre fii lui Cronos și ai Rheei. Rheea, ca să-l scape de urgia tatălui său, care-și înghițea rând pe rând copiii de îndată ce se nășteau, l-a ascuns pe Zeus în Creta, unde a fost îngrijit de către două nimfe, Adrasteia și Ida. Acestea îl hrăneau cu lapte de la capra Amaltheia și cu ambrozie. Cureții (apărătorii lui Zeus) îl protejau pe micul zeu și făceau zgomot cu armele când acesta plângea, ca nu cumva să-l audă Cronos. Când a crescut mare, Zeus a pus la cale, cu ajutorul Geei și al Metisei, detronarea tatălui său. După ce l-a silit pe Cronos sa-și verse înapoi copiii înghițiți, Zeus, împreună cu frații săi acum reîntorși la viață, i-a declarat război lui Cronos. În ajutorul acestuia au sosit însă frații lui Cronos, titanii. Însă ciclopii și hecatonheirii (uriași cu o sută de brațe) erau de partea lui Zeus. Lupta a durat zece ani și a luat sfârșit cu victoria olimpienilor. Zeus a devenit stăpânul întregului Univers. El a dăruit Lumea subpământeană fratelui sau Hades, iar Marea lui Poseidon, păstrându-și pentru sine Pământul. Până să dobândească pacea, a avut de înfruntat însă noi vrăjmași, de data aceasta pe giganții asmuțiți împotriva sa de către Geea, care a născut un monstru înfricoșător, Typhon, cu o sută de capete de balaur. Lupta cu Typhon a fost cea mai grea dar, în cele din urmă, Zeus a ieșit din nou și definitiv biruitor, azvârlindu-l pe monstru în Tartar. Însă și de acolo îi mai amenința pe zeii olimpieni. El dezlănțuie furtunile și vulcanii. Împreună cu Echidna, jumătate femeie și jumătate șarpe, el dădu naștere lui Orthos, un dulău fioros cu trei capete, lui Cerber, câinele iadului si pe Hidra din Lerna.Sus In jos
avatar
Alexandra.
Admin
Admin

Mesaje : 5159
Data de inscriere : 17/12/2011
Varsta : 21
Localizare : Calarasi

MesajSubiect: Re: Zeus   Mar Feb 14, 2012 5:39 pm

Înlănțuirea lui Prometeu
În legendă[1] se spune că,într-o noapte,Prometeu furase focul din europa din vatra zeului Hefaistos pentru a-l duce oamenilor pe pământ.Când Zeus a aflat că titanul Prometeu îi furase focul,a hotărât să-l pedepsească greu pe creatorul oamenilor. L-a chemat pe fierar,pe Hefaistos,și i-a poruncit să facă din apă și țărână,o fată,ființă muritoare,dar să aibă chip de zeiță.Când termină,să cheme toți zeii pentru a o împodobi pe fată cu cele mai alese daruri...După aceea,Zeus îi va face și el un dar.


Zeul meșteșugar se apucă de lucru.Luă un pumn de țărână din trupul fertil al Geei.Din lutul ud a făurit o ființă cu chip dulce,de fecioară.Zeus o numi Pandora,apoi îi dărui o cutie de aramă și îi spuse să o dăruiască bărbatului cu care se va căsători.Zeița Afrodita îi dărui fetei puterea de a sădi iubirea în inima bărbaților.Apoi,Zeul Hermes a condus-o pe pământ. Eros,fiul Afroditei,îl ținti pe Epimeteu,fratele lui Prometeu,în inimă.Epimeteu,amețit de dragoste,o zări pe Pandora,și o ceru de soție.Fratele lui Prometeu deschise cutia. Atunci,mii de boli,rele și nenorociri se răspândiseră pe pământ.Așa se răzbunase Zeus pe pământeni. Prometeu,văzând fapta,îl înfruntase din nou pe Zeus.Zeul Olimpului se înfuriase atât de tare,încăt l-a chemat pe Hefaistos,cu niște cătușe tari și niște lanțuri grele.A mai adus și un piron mare și gros.L-a chemat pe Hermes.I-a spus să-l lege pe zeul Prometeu de o stâncă cu lanțurile,să-i pună cătușele grele și să-i vâre pironul gros in piept.Zeus a trimis pe vulturul lui de încredere,să-i sfâșie în fiecare zi,ficatul...Așa rămase Prometeu atârnat de stânca ascuțită vreme de mult timp.Prometeu strigase către Zeus că oamenii vor viețui vreme de mii și mii de ani,însă el,Zeus,va pieri.

Sus In jos
avatar
Alexandra.
Admin
Admin

Mesaje : 5159
Data de inscriere : 17/12/2011
Varsta : 21
Localizare : Calarasi

MesajSubiect: Re: Zeus   Mar Feb 14, 2012 5:40 pm

Copiii
Cu prima sa soție, Metis, Zeus a născut-o pe zeița Athena, cu Themis a avut mai multe fiice, numite Ore și Moire, cu titanidele Leto și Mnemosyne a avut trei copii, pe zeița Afrodita și respectiv pe Artemis și pe Apollo, cu sora sa Demetra - pe Persefona etc. Dintre soții, cea sortită să-i fie egală și regină alături de el în Olimp a fost sora sa, Hera. Cu ea Zeus a avut patru copii: pe Ares, pe Hebe,Ilithyia și pe Hephaistos. Zeus a zămislit numeroși copii unindu-se, în egală măsură, și cu muritoarele de rând: Alcmene, Danae, Io, Europa, Niobe etc.

Ca stăpân suprem și ca deținător al puterii supreme absolute, Zeus era cel care împărțea dreptatea printre oameni și zei, el era expresia echilibrului și a ordinii din natură și din societate. Era socotit zeul luminii, al fenomenelor naturale, deținătorul fulgerelor și, mai ales, al trăsnetelor - manifestare cu precădere a forței și a mâniei sale divine. El domnea în palatul său aflat pe crestele înalte ale Olimpului și de acolo, înconjurat de ceilalți zei, cârmuia destinele lumii, împărțind binele și răul printre muritori și veghind asupra împlinirii destinelor lor. În mitologia romană Zeus purta numele de Jupiter.Sus In jos
avatar
Amy_Black
Admin
Admin

Mesaje : 3067
Data de inscriere : 07/08/2011
Varsta : 20
Localizare : "Mystic Forks"

MesajSubiect: Re: Zeus   Dum Feb 19, 2012 2:26 pm

Cu sectiunea asta fara poze ce ii?
Sus In jos

Continut sponsorizatMesajSubiect: Re: Zeus   

Sus In jos
 

Zeus

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Supranatural Fans :: Zona S.F. :: Mitologia Greaca :: Zeii si Divinitatile-